Wat is perfectionisme?Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd als een overlevingsmechanisme. Op een bepaald moment stelt een kind (meestal onbewust) vast dat het niet voldoet, niet oké is zoals het is. De natuurlijke zelfacceptatie en zelfliefde die er tot op dat moment is, wijzigt. Er ontstaat een soort van nieuwe identiteit, een nieuw kind. Dit 'nieuwe' kind gaat een manier van denken en gedrag ontwikkelen om aan de 'normen' van anderen te voldoen. Het wil absoluut liefde en aandacht krijgen en vooral bevestiging dat hetgeen het doet oké is. Er ontstaat een onbewust patroon dat gaat om 'moeten'. 
Marcel Hendrickx ontwikkelde een methodiek om mensen met perfectionisme te coachen: ontwikkelingsgericht coachen perfectionisme, OCP.​​
image-248815-Hoi-logo-hoi.jpg
image-248814-header_BEELD_BEVRIJD_JEZELF.jpg

Wat zijn de symptomen van het patroon?


Dit patroon wordt gekenmerkt door een veelheid aan symptomen. Het stuurt heel het denken, doen en voelen van een persoon met perfectionisme.
Deze symptomen zijn:
- bevestigingsdrang
- alles perfect willen doen
- een laag zelfbeeld
- niet snel tevreden zijn over zichzelf of over wat de persoon doet
- faal- en andere angsten
- alles en iedereen onder controle willen hebben
- piekeren
- niet kunnen kiezen of beslissen
- te grote betrokkenheid en/of verantwoordelijkheidsgevoel
- altijd blijven doorgaan,niet opgeven.
Vaak merken we bij mensen met perfectionisme dat ze veel stress hebben. Ze staan letterlijk en figuurlijk onder druk. Om aan de druk te ontsnappen en hun eeuwige denken te stoppen, zoeken ze een uitweg in ontsnappings- of compensatiegedrag zoals: nagelbijten, zelfverminking, overmatig eten, snoepen, drinken, niet meer in actie komen of verslavingen.

image-150011-IMG_2777.JPG

Methode van aanpak1.Intakegesprek:
Er wordt uitvoerig ingegaan op het ontstaan van het patroon in de kindertijd. Dit is de enige keer dat er naar het verleden wordt teruggegrepen. 

2.De symptomen van het patroon:
Deze worden in kaart gebracht aan de hand van een vragenlijst. 

3.Werken op het patroon: 
Als perfectionismecoach kies ik ervoor het patroon te behandelen vanuit het onbewuste, omdat het van daaruit wordt aangestuurd.  Er wordt een nieuwe manier van denken, doen en voelen aangeleerd en eigen gemaakt. Deze zorgt ervoor dat 'moeten' vervangen wordt door 'mogen' of 'willen' en waarbij zelfliefde centraal staat. Belangrijk is dat het deel van het patroon niet verworpen wordt maar liefdevol omarmt, omdat het een belangrijk deel geworden is van de betreffende persoon. Door de twee delen te laten samenwerken, het deel dat nog geen patroon vertoonde (het vrije kind) en het deel dat het perfectionisme aanstuurt, gaat de persoon zich terug 'geheeld' voelen en een evenwichtig zelfbeeld ontwikkelen. 


image-150007-770d554437457aa75153058514b92c4d.jpg

Marcel Hendrickx


Marcel Hendrickx (1948) is partner binnen het Ontwikkelingsinstituut en naast geïnspireerd trainer en coach ook de operationele motor van het Ontwikkelingsinstituut. 

In 2000 behaalde hij zijn NLP-master practitioner certificaat bij (toen nog) De School voor NLP. Tijdens het laatste jaar van de opleiding assisteerde hij reeds vol enthousiasme in een eerstejaarsopleiding. Onmiddellijk na het behalen van zijn Masterdiploma startte hij de opleiding voor Trainer bij De School voor NLP. Hij werd co-trainer en niet veel later hoofdtrainer in het eerste jaar NLP Practitioner. Sinds oktober 2005 is hij internationaal erkend NLP-trainer (INLPTA).

De laatste jaren ligt de focus van Marcel vooral op perfectionisme. Hij is als het ware een strijd begonnen tegen dit bij uitstek belemmerend patroon. Hierbij wordt hij gesteund door de collega’s van het Ontwikkelingsinstituut. Hij geeft lezingen voor onder meer De Gezinsbond, in scholen en bedrijven. Ondertussen heeft hij een coaching methode (de OCP-methodiek) ontwikkeld die mensen effectief de kans geeft dit patroon achter zich te laten. Hij leidt perfectionismecoaches (ondertussen zijn er 70 actief) die succesvol deze methodiek toepassen.
Marcel is ook auteur van het boek: ‘Zeg me dat ik oké ben’.


image-248813-1-1-e1493114960816.jpg
image-248818-HOI_BANNER_2.jpg